Как да се грижим за нашите вълнисти папагали

За да се чувстват щастливи вашите пернати любимци, трябва да им осигурите достатъчно пространство за живот и движение. За това им купете възможно най-голяма клетка. Ще се чувстват по-комфортно и ако поне една от стените на клетката е опряна до стената. За вълнистите папагали директният контакт със стопаните е много важен, затова е добре да поставите жилището им на по-високо ниво, най-добре във всекидневната, където се събира цялото семейство. Скучаят ако са самички, а при по-силна музика повишават тон, за да подражават. Ако не искате да ви будят рано сутринта, вечер покрийте клетката с тънък чаршаф.

Важно е да храните вашите пернати любимци балансирано. В зоомагазините се предлагат достатъчно разнообразни храни за вълнисти папагали, обогатени с витамини и минерали. От време на време им давайте също парченца плодове и зеленчуци.

В естествени условия тези птички ежедневно прелитат големи разстояния в търсене на храна и вода. Представете си тогава, как живеят затворени в клетка до края на дните си. Можете поне да ги пускате да летят свободно из стаята, а с малко усилия и да ги научите да се прибират сами вечер в клетката. След като птичето се налети и кацне, бавно приближете клетката към него и почакайте.

Огладняло веднъж, то само ще поиска да се прибере. Търпението ви ще се възнагради скоро с най-големия дар за папагалчето – то ще си живее почти на свобода, а не в затвор и ще си чака всеки ден времето за полет.

Поведение на вълнистия папагал

Мъжките ядат по-обилно, пият повече вода, по-активни са и пеят повече. Ухажват интензивно женската, но само ако си я харесат. Любовенят им танц представлява клатене на главата. Мъжките папагали също така се ориентират безупречно в стаята, по-контактни са, но са големи скандалджии.

Женските вълнисти папагали са по-мнителни, по-бавно се сприятеляват, по-тихи са мъжкарчетата. И имат по-лоша ориентация в стаята, затова нищо чудно да се блъскат в предмети, мебели и стени. Ако бяха човеци, със сигурност щяха да паркират зле.

След като се опознаят, папагалчетата започват да си преплитат човките и да се целуват. Да ги наблюдаваш, е истинско удоволствие за душата.

Как да научим вълнистите папагали да говорят

Много хора смятат, че да говорят могат само големите папагали жако, ара и какаду. Истината е, че ако имате достатъчно търпение, можете да научите и най-обикновеното вълнисто папагалче на 100 и повече думи. Преди да започнете с „дресировката“, трябва да спечелите доверието на птичето.

Дайте му 3-4 дни да се приспособи на новото място и започнете често да се приближавате до клетката, като със спокоен глас изричате някоя фраза, например „добро момче“. Щом престане да се плаши от вас, можете да го научите да стои на пръста ви. Вкарайте бавно ръка в клетката, сложете изпънатия си показалец пред пръчицата, на която е стъпило, и го мушнете внимателно под коремчето му, докато не стъпи на него. Бавно местете ръката си из клетката, пренасяйте папагала от една пръчица на друга. Повтаряйте му насърчителната фраза.

След няколко дни такива упражнения може внимателно да измъкнете ръката със седящия на нея папагал от клетката. Не забравяйте, че стаята трябва да е обезопасена – без котки, кучета, отворени прозорци и врати. Опитайте с показалеца на другата си ръка да погалите внимателно папагалчето по човката, това може да помогне да спечелите неговото приятелство.

Повтаряйте възможно най-често избраната фраза и скоро търпението ви ще бъде възнаградено. Веднага щом птичето научи първата дума, започнете с втора по същия метод. Така дума по дума то ще натрупа значителен запас от думи.

Ако сте достатъчно последователни, вашият вълнист папагал ще научи първите си думи до 6 седмици след пристигането му при вас. Имайте предвид обаче, че птица, която не се е научила да говори до деветия си месец, едва ли би могла някога да проговори. Макар че, разбира се, има изключения.

Вълнистите папагали започват, да имитират човешка реч само ако нямат другарче и са съвсем млади (до деветия месец). Обяснението за говора им е просто: понеже са социални животни, те подражават на този, с когото живеят. Ако си имат себеподобна компания, ще си комуникират едно с друго и няма да имат необходимост да ви имитират. Дори да са налице всички тези условия обаче, трябва да се занимавате ежедневно с папагала, за да го научите да говори.

Грижи за здравето

Следете папагалчето си – ако е здраво, то ще седи здраво захванато за кацалката си, ще е във видим тонус, ще се храни и ще пие вода. Всяко поведение, различно от това е белег за заболяване. Заведете го веднага на ветеринар, ако забележите, че няма апетит, отпаднало е и не може да седи на клечката. Веднъж седмично почиствайте клетката на папагала, а ако ноктите му израстат прекалено дълги, ги подрежете.