Кога трябва да се направи първият преглед на малкото кученце?

Новите домашни любимци, трябва да се прегледат за първи път на 4-5-ия ден, след като са влезли в домакинството. Това им дава възможност да свикнат с новия дом, както и на новия собственик да ги наблюдава за евентуални проблеми. Разбира се при откриването на проблем, те трябва да се консултират веднага с ветеринарен лекар. Ако любимецът ви има паспорт или друг документ с отбелязани ваксинации доведете го, за да можем да преценим, коя е най-добрата здравна програма за вашето кученце. Добре е и да донесете проба от изпражненията, за да се направи и изследване за чревни паразити.

Защо са необходими ваксините?

Малките кученца се ваксинират, за да се стимулира имунната им система да произведе антитела, които да ги предпазят от заболявания. Такива антитела кученцето получава и от майчината кърма, но ефектът им е временен. Няколко ваксинации са необходими, за да може вашето кученце да изгради адекватен имунитет, който да го предпази от заболявания.

Кога започва здравната програма?

В най-добрият случай грижите за кученцата започват още когато са с майка си, около 3-та до 4-та седмична възраст. Кученцата трябва да се тестват за чревни паразити, както и да бъдат обезпаразитени, ако е необходимо. Ваксинациите и прегледите трябва да започнат около 45-ия ден и трябва да се повтарят през 2-3 седмични интервали до 3-4 месец. През този период ,е желателно да се направят няколко изследвания за чревни паразити.

Какви ваксини ще получи кученцето ми?

Ваксинационната програма на любимеца ви зависи от: възрастта, предните ваксини и от особеностите при отглеждането му.

Ето някои от основните заболявания, срещу които има вкасини:

  • Гана: силно заразно, вирусно заболяване, което почти винаги е фатално за
  • Хепатит (аденовирус): вирусно заболяване, което е почти изчезнало. Причинява дихателни и чернодробни проблеми.
  • Параинфлуенца: дихателна инфекция, често е компонент на т. нар. „кучешка кашлица“, kennel cough.
  • Парвовироза: тежка стомашно-чревна инфекция, характеризираща се с повръщане и кървава диария. Може да бъде фатална и е силно заразна.
  • Бяс: вашето кученце трябва да бъде ваксинирано за бяс на около 3-4 месечна възраст. Това заболяване всячески е фатално и представлява риск за здравето на човека. Законът в Бълагрия изисква всички домашни кучета да имат ежегодна ваксинация срещу бяс.
  • Лептоспироза: бактериална инфекция, която може да остави трайни увреждания на бъбреците. При ловните породи, се препоръчва реваксинация през 6 месеца.

По-рядко се прилагат ваксини срещу бордетела, лаймска болест и коронавироза.

Защо чревните паразити са опасни?

Съществуват различни видове паразити – кръгли червеи(глисти), плоски червеи(тении), едноклетъчни паразити (изоспори и др.). Много от малките кученца са инвазирани с тези паразити, но те лесно могат да бъдат премахнати, ако се открият навреме. Паразитите причиняват диария, анемия, забавен растеж и дори смърт (в по-тежки случаи със сериозна инвазия). Някои от паразитите могат да бъдат опасни и за хората (особено децата).

С какво да храня кученцето си?

Много е важно да храните растящите кученца с висококачествена храна, която да е съобразена с тяхната порода и възраст. Някои породи имат специфични изисквания към храната, като брахицефалите, например (консултирайте се с ветеринарен лекар). Избягвайте остатъци от масата, тъй като те могат да предизвикат храносмилателни проблеми и кучето ви може да свикне с тях (свикването с нормална диета може да е трудно). Всяко животно трябва да има непрекъснат достъп до прясна вода.

Дали да кастрирам домашния си любимец?

Кастрираните животни живеят по-дълго, благодарение на избягването на редица полово свързани заболявания. Ако не искате да развъждате женското си куче (в 90 % от случаите), ние ви препоръчваме ранна кастрация, на около шест месечна възраст. Принципно, кучето ви ще има по-улегнал характер, а и ще се сблъскате с по-малко медицински проблеми, ако го кастрирате. Също така, като отговорен стопанин няма да допринесете за проблема с бездомните животни на улицата, много от които биват евтаназирани. Статистиката показва, че най-честите жертви на удар от кола са некастрирани кучета, поради това че, те са по-склонни към скитане.

Посещавайки Вашия ветеринарен лекар, вече сте направили първата стъпка към осигуряване на по-качествен живот на вашия любимец. Рутинните прегледи, годишните ваксинации, редовното външно и вътрешно обезпаразитяване, както и качествената храна, са нещата, които вие може да направите, за да имате здрав любимец вкъщи. Профилактиката е много по-лесна и много по-евтина от лечението!

Радвайте се на новия си любимец и приятел. Той, не се нуждае от много, а Ви дарява с толкова положителна енергия! Ако имате каквито и да е притеснения и въпроси, не се колебайте да ни се обадите!