Кога трябва да се направи първият преглед на малкото коте?

Новите домашни любимци, трябва да се прегледат за първи път на 4-5-ия ден, след като са влезли в домакинството. Това им дава възможност да свикнат с новия дом, както и на новия собственик да ги наблюдава за евентуални проблеми. Разбира се при откриването на проблем, те трябва да се консултират веднага с ветеринарен лекар. Ако любимецът ви има някакъв паспорт с отбелязани ваксинации доведете го, за да можем до преценим коя е най-добрата здравна програма за вашето коте. Добре е и да донесете проба от изпражненията, за да се направи изследване за чревни паразити.

Защо са необходими ваксините?

Малките котенца се ваксинират, за да се стимулира имунната им система да произведе антитела, които ще ги предпазят от редица заболявания. Такива антитела котето получава и от майчината кърма, но ефектът им е временен. Няколко ваксинации са необходими, за да може вашият любимец да изгради адекватен имунитет, който да го предпази от заболявания.

Кога започва здравната програма на растящите котета?

Грижите за младите котенца започват на около 6 седмична възраст. Желателно е те да се тестват за чревни паразити и да бъдат обезпаразитени, ако е необходимо. Ваксинациите и прегледите трябва да започнат на 60-ия ден и трябва да се повтарят след 4 седмици (на 3 месечна възраст). През този период е желателно да се направят няколко изследвания за чревни паразити.

Какви ваксини ще получи котето ми?

Ваксинационната програма на любимеца ви зависи от: възрастта, предните ваксини и от особеностите при отглеждането му.

Ето някои от котешките заболявания, срещу които има ваксини:

  • Панлевкопения: характеризира се с високата температура, повръщане и интензивна диария. Понякога заболяването е фатално.
  • Ринотрахеит: силно заразна дихателна инфекция, протичаща с конюнктивит, кихане и висока температура.
  • Калицивироза: дихателна инфекция, подобна на ринотрахеита. Често протича с язвички по езика и отказ от храна.
  • Хламидия (Chlamydia): причинява хроничен конюнктивит, рядко пневмония.
  • Бяс: вашето коте трябва да бъде ваксинирано за бяс на около 3-4 месечна възраст. Особеност на ваксината е рядък страничен ефект: на 10 000 котки една развива ваксинален сарком (тумор) на мястото на ваксинацията. Ваксината е задължителна в случаите, в които котката излиза извън дома или ще пътува в чужбина. В други случаи вашият ветеринар може да обсъди с вас прилагането на ваксината. Все пак трябва да се знае, че бясът е всячески фатално заболяване, което представлява риск за здравето на човека.

Допълнителни ваксини за определени случаи:

  • Котешки левкемия вирус: често това заболяване протича латентно, без симптоми. В дългосрочен план, болестта е нелечима и завършва фатално. Преди ваксината е необходим кръвен тест. Препоръчва се при котки до една година, които са изложени на висок риск от заразяване (особено излизащи навън). Ваксината има странични ефекти, подобни на тази срещу бяс – ваксинален сарком.
  • Котешки имунодефицитен вирус (Котешки СПИН): Препоръчва се само за котки, излизащи навън, които са с повишен риск от заразяване. Все още не е лицензирана в България.

Защо чревните паразити са опасни?

Съществуват различни видове паразити – кръгли червеи (глисти), плоски червеи (тении), едноклетъчни паразити (изоспори и др.). Много от малките котенца са инвазирани с тези паразити, но те лесно могат да се премахнат ако се открият навреме. Паразитите причиняват диария, анемия, забавен растеж и дори смърт, в по-тежките случаи със сериозна инвазия. Някои от паразитите могат да бъдат опасни и за хората (особено децата).

С какво да храня младото коте?

Много е важно да храните растящите котенца с висококачествена храна, съобразена с породата и възрастта им. Избягвайте остатъци от масата, тъй като те могат да предизвикат храносмилателни проблеми и котката ви може да свикне с тях (свикването с нормална диета може да е трудно). Всяко животно трябва да има непрекъснат достъп до прясна вода.

Дали да кастрирам домашния си любимец?

Кастрираните животни живеят по-дълго, благодарение на избягването на редица полово свързани заболявания. Ако не искате да развъждате женското си коте, ние ви препоръчваме ранна кастрация, на около 6 месечна възраст. Принципно ,любимецът ви ще има по-улегнал характер и ще се сблъскате с по-малко медицински проблеми, ако го кастрирате. Също така, като отговорен стопанин няма да допринесете за проблема с бездомните животни на улицата, много от които биват евтаназирани. Статистиката показва, че най- честите жертви на удар от кола са некастрирани животни, поради това че, те са по-склонни към скитане и търсене на партньор.

Посещавайки вашия ветеринарен лекар, вече сте направили първата си стъпка към осигуряване на по-качествен живот на вашия любимец.

Рутинните прегледи, годишните ваксинации, редовното външно и вътрешно обезпаразитяване, качествената храна са нещата, които вие може да направите, за да имате здрав любимец вкъщи. Профилактиката е много по-лесна и излиза много по-евтино от лечението.