Какво представлява кастрацията?

Кастрацията е рутинна хирургическа интервенция, при която се отстраняват репродуктивните органи на животното. При мъжките се отстраняват тестисите, а при женските двата яйчника и матката. Операцията се извършва под пълна упойка. Домашните любимци се кастрират не само за да няма нежелани раждания, а и за да се предпазят от множество заболявания.

Важно! Животните не страдат от загуба на половата си идентичност, те не мислят като нас и не чувстват дискомфорт от невъзможността си да създават потомство. Грешно е да им преписваме своите чувства.

Защо да кастрирам домашния си любимец? Ползите от кастрацията:

 1. За да си спестите проблемите с нежелана бременност и всички свързани с нея евентуални усложнения, както и необходимостта от намиране на подходящ дом за поколението.
 2. С кастрацията предпазвате домашния си любимец от много заболявания:
 • свързани с простата
 • пикочо-половата система
 • тумори на млечните жлези
 • тумори на матката и яйчниците
 • пиометра
 • диабет
 • хормонално свързани анемии
 • псевдо бременност
 • хормонални кожни заболявания
 • нежелано поведение (агресия и др).

Държим да подчертаем, че ранната кастрaция, преди първото разгонване, води до незначителен риск (около 0,5 % при кастрираните животни) за развитие на тумори на млечната жлеза. Само при едно разгонване риска се увеличава на 23%, или 40 пъти! Причината са високите нива естрогени, които се отделят по време на разгонване (еструс). Едни от честите операции са имено такива по отстраняване на тумори на млечната жлеза. Хирургичното премахване не винаги решава проблема – 90 % от туморите при котките и 60% при кучетата са злокачествени и могат да дадат фатални метастази в жизненоважни органи.

 1. Особено важно е да се кастрират мъжките животни, които са крипторхиди (единият или и двата тестиса се намират в коремната кухина или в инвагиналните канали), тъй като много често задържаният тестис се изражда в ракова тъкан.
 2. Доказано е, че кастрираните животни живеят с около 1,5-3 г. повече от некастираните си събратя.
 3. Собствениците на кастрирани животни са освободени от годишен данък по Закона за местните данъци и такси.
 4. Помагате за ограничаване на популацията на и без това множеството безстопанствени животни.
 5. Чрез кастрация избягвате така характерното при разгонване агресивно поведение, сбивания между мъжки кучета за женска, изгубване, блъскане от кола, поради избягало животно
 6. У тях изчезват всички хормонални проблеми, а стопаните не биват тормозени с вой и мяучене по цели нощи, изчезва маркирането с урина по килими, тапети и мебели.
 7. Стерилизираните животни са по-спокойни, по-малко агресивни, при тях изчезва тревожното поведение и стремежа да избягат. Животните стават по-послушни и управляеми.
 8. Когато така наречената раздразнителна агресия при женските е свързана с хормонални дисбаланси, лъжлива бременност или раздразнение, дължащо се на самата разгоненост, тя напълно се елиминира чрез кастрация. Продължителния прием на таблетки против разгонване, води до образуване на тумори на млечната жлеза, хормонални проблеми и възпаления на матката и яйчниците.

Каква е подходящата възраст да го направя? Подготовка.

 1. Най-подходящото време за кастрация на женски екземпляри е преди първото им разгонване или около 6 месечна възраст; за мъжките – кастрация може да се извърши около 7-8 месечна възраст.
 2. Подготовка за кастрация – изисква се животното да не поема храна 8-12 часа преди операцията и 4-6 часа преди нея да не поема вода.
 3. След операция животното се възстановява около 10 дни в зависимост с какви конци е извършена процедурата. Следи се то да не ближе оперираното място и да не предизвика разкъсване на шевовете. За целта е възможно носенето на следоперативна яка. След отстраняване на конците не са необходими други специални грижи.

Митове и заблуди относно кастрацията

 1. Ефект върху общия темперамент. Много собственици са притеснени, че кучето ще загуби своята жизненост, игривост и темпераментност. Напротив, темперамента и игривостта няма да се повлияят от кастрацията. Вашето животно няма да да стане по-малко игриво или емоционално.
 2. Ефект върху телесното тегло. Всеобщо твърдение е, че кастрираните животни увеличават теглото си. Истината е, че за това влияние оказва храната, с която е хранено и липсата на разходки, това не е пряко следствие от операцията. Създадени са и специален висок клас храни ,именно за животни преминали стерилизация.
 3. Ако си кастрирам кучето, няма да пази. Кастрацията не влияе на вродените инстинкти на кучето да пази семейството и/или поверената му територия. Тези инстинкти са заложени на генетично ниво и не се влияят от половите хормони. Не бъркайте агресията, най-вече през размножителния период с пазенето на територия.
 4. Кучето ми трябва да роди поне веднъж за здраве. От медицинска гледна точка е точно обратното, колкото по-рано кастрирате любимеца си, толкова по-здрав ще е той.
 5. Ефектът върху неподходящото уриниране и дефектиране. Кучетата и котките могат да уринират или дефектират на нежелани места във вашия дом, което може да се дължи на: маркиране на територия, поради безпокойство или за да демонстрират сексуална зрялост. Тъй като това поведение е само частично под хормонален контрол, мъжки или женски животни могат да започнат да уринират или дефектират на неподходящи места дори и след кастрацията.
 6. Ще намеря добър дом за моите бебета. Никога не може да бъдете сигурни в това, достатъчно е да погледнете през прозореца навън. Първото бездомно куче или коте е било натирено домашно. Вие може и да сте отговорен стопанин, но няма как да сте сигурни, че кандидатите за вашите кученца ще са такива и ще полагат необходимите грижи за него. Много често те са обречени да прекарат живота си на синджир или верига получавайки сух хляб веднъж седмично. Създавайки домашно развъдени малки, вие отнемате шанса за дом на хилядите чакащи и умиращи в приюти животни. Те са там благодарение на нашата безотговорност.