Храненето с натурална храна до ден днешен предизвиква затруднения у развъждащите кучета. Ако с адаптираните храни всичко малко или много е ясно, то какви точно продукти може или не може да се дават на животните много от стопаните не са наясно. А списъкът с тези продукти е доста дълъг и включва не само вредните, но и опасните за организма на домашните любимци храни.

Кои зеленчуци са вредни за кучетата?

Зеленчуците трябва да съставят 20-25% от менюто на питомците ни. Специалистите препоръчват да не се ограничаваме само с варени продукти, а да им ги даваме и в суров вид. Но дали всички зеленчуци са допустими? В списъка на особено забранените зеленчуци попадат – картофи и броколи.

Въздействието на картофа върху кучетата

На първо място в суровият картоф се съдържа соланин – опасно, токсично вещество. Именно поради тази причина не трябва да се дава суров картоф на животното, но също така трябва да се внимава то да не ги намери самò някъде или да изяде обелките от кофата ви за боклук. От друга страна свареният картоф съдържа бавни за усвояване въглехидрати, които се отделят в мазнините, а картофеното нишесте води до затлъстяване и повишава хипогликемичният индекс. При един по-застоял начин на живот на кучето, този продукт би довел до повишение на телесната маса. Освен това картофа като цяло се възприема лошо от организма на кучетата и лошо се асимилира от стомашно чревният тракт (СЧТ) и може да стане причина за повръщане.

Броколи

Това е един типичен зеленчук, който е полезен за човешкият организъм, но съдържа изоцианат, който пък е отровен за животното. Голямо количество броколи може дори да доведе до смърт на кучето. Броколи може да се дава на животното само смесено с друга храна, но съдържанието му не трябва да превишава 4-5%. В такъв обем зеленчука ще е само от полза на организма, защото съдържа обширна група от витамини и бета-каротин.

Сладко

Както всички знаем сладките неща са любими не само на хората, но и за нашите четирикраки приятели. А за това са виновни собствениците на кучетата, които в качество на почерпка или поощрение използват сладки изделия или пък позволяват на гости в дома да глезят животно им.

Сладкото за кучетата е забранено! В някои случаи кучето е готово да прояви всичките си актьорски умения за да получи почерпката, т.е. казано на прост език – да проси.

Сладкото е вредно по много причини. То трудно се усвоява от СЧТ на кучето, разваля зъбите му, кара го да затлъстява и може да провокира диабет.

Кучешкият организъм има най-специално отношение към шоколада. Теоброминът, който придава на лакомството горчивина, е растителен алкалоид, който се съдържа в зърната на какаото. На хората малка доза от това вещество влияе като кофеин – стимулира действието на сърцето и кръвотока. Но подобно действие е опасно за кучешкият организъм, тъй като кара сърцето му да бие по-интензивно и да се свива по-бързо, а това от своя страна води до аритмия и тахикардия.

Диуретичното действие на веществото може да стане причина за нарушение на водно-електролитният баланс. За отравянето на едно малко куче са достатъчни 3-4 парченца шоколад (формулата е на база 7 гр. за 1 кг. от теглото на животното).

Така че много внимателно помислете за последствията преди да дадете парченце вкусен шоколад на своят спътник.

Кухи, тръбни кости

Още един опасен продукт, способен да доведе до фатален край. На всички ни е известна любовта на кучетата към този вид храна, но далеч не всеки кокал е подходящ за вашият любимец. Най-големи вреди може да нанесе именно тръбният кокал от птици, защото чупейки се той се разцепва на остри отломки способни да наранят устната кухина, стените на хранопровода, стомаха и червата и дори може да ги прободе. Освен това те често засядат в дихателните пътища и водят до задушаване на животното.
Забраната се разпространява върху тръбните кости от птици, тъй като освен вече изброеното, костиците могат да заседнат и между зъбите а непреработените им отломки се натрупват в стомаха.
Допуска се храненето с едри говежди кости без остри краища, желателно с остатъци от месо по тях. Най-добре е да се дава суров продукт и след известно време да се отнема, за да не може кучето изцяло да го изгризе.

Колбасни изделия и пушени продукти

Нито едно куче не би се отказало от парче салам или някакво деликатесно месо, но за негово добро най-добре е да не му се дава подобна храна. Варените и пушените колбаси съдържат два вредни за кучетата компонента – сол и пипер. Но на това съвременните недобросъвестни производители не се ограничават, тъй като добавят не само соя, но и вкусови усилители, оцветители, ароматизатори и други вредни вещества. Разбира се всички тези компоненти не са подходящи за животните.

Пушените месни изделия имат негативен ефект върху дроба и панкреаса. Най-рискови са животните с диабет, с проблемно тегло и с болни дробове и бъбреци. В тази група влизат и кутрета на възраст до 5 мес.

Риба

Освен ако кучето ви не е от японската порода Акитану, чиито представители се нуждаят от задължително присъствие на риба в менюто си, то можете спокойно изобщо да не давате на животното си този продукт, защото той може да бъде не само вреден, но и опасен.

Често кучетата се давят с рибни кости, които засядат в гърлото им, в тръбата на хранопровода и повреждат тъканите. Също така често кости засядат във венците на зъбите, а поради факта че кучето не може да си каже, то просто се мъчи. Рибната кост може да стане причина за възпалителен процес. Суровата риба може да бъде развъдно гнездо за паразитиращи микроорганизми и паразити, които обезателно ще поразят животното. Най-често паразитите обитават организмите на пресноводните риби, затова е най-добре изцяло да ги премахнете от менюто на животните. Специалисти разрешават даването на месо от сьомга, но не всеки може да си позволи да храни животното си с толкова скъпа риба. Също така в състава на суровата риба бе открит особен фермент – тиаминаза, който разрушава витаминните групи “В”. Най-много се съдържа в речната и морска Платика, Шаран, Каракуда, Щука, Сардина, Мойва и Херинга.

Още един опасен компонент за кучешкият организъм е триметиламиноксида. Той блокира постъпващото с храната желязо, не позволявайки на минерала да бъде усвоен, което води до анемия. Съдържа се в – риба Тон, Треска, син Меджит.

Тестени продукти

Хляб, кифлички, пирожки с тесто от мая са все неща, които харесват на четириногите ни приятели не по-малко отколкото на нас. Но начина по който са приготвени, особено тези, които са прясно изпечени, могат да бъдат много вредни за чревният тракт на животните. В най-крайни случаи състоянието може да предизвика интоксикация и дори разкъсване на чревните и коремни тъкани.
Хлебните продукти могат да съдържат също така и захар, която както вече казахме е сред забранените за кучетата продукти. Ако толкова много ви се иска да почерпите любимеца си с хляб, то нека бъде подсушено парченце черен хляб или ръжен сухар.

Свинско месо

От всички видове месо, свинското е най-лошият вариант за кучетата. В него често се намират паразитни червеи, а също така от него животното може да се зарази с инфекциозен паралич. В последният случай е прието да се счита, че след като хората не боледуват от такава болест, следователно и няма необходимост да се проверява месото за подобни възбудители. Освен това свинското е прекалено мазно. Но имайки в предвид мащаба на разпространеност на свинското е сложно изцяло да бъде премахнато от менюто на животните, а и специалистите не настояват за това. При все това е необходимо да се съблюдават определени правила:

  • Продуктът да се закупува само от проверени магазини, където задължително минават ветеринарна проверка;
  • Да се дават на кучето само най-малко мазните части;

На всички е известно, че на кучетата са им необходими субпродукти. Именно свинското сърце съдържа по-малко мазнини отколкото това на телето. Това е добър вариант за набавяне на полезни белтъчини и вещества богати на витамини и минерали.

Сурови яйца

Този продукт е опасен по няколко причини. На първо място той съдържа фермента авидин, който забавя процеса на поглъщане на витамините от група “В” и влошава усвояването на биотина, което се отразява негативно на външният вид на козината и кожното покритие. Суровите яйца могат също така да бъдат заразени със салмонела. Разбира се сериозни влошавания на здравето на кучето могат да се очакват само в следствие на 5 или повече изядени яйца в рамките на една седмица. Специалистите съветват стопаните да не се увличат много, а да дават по-добре на кучето си веднъж на 3-4 дни по едно пъдпъдъче яйце с черупката, като черупката предварително да е смляна на ситни парченца. Но не по често от 2-3 пъти седмично.

Независимо от факта че кучетата живеят заедно с нас хората и често възприемат много от нашите навици, те все пак имат организъм, който се отличава сериозно от този на човека. Това трябва обезателно да се има в предвид, тъй като давайки на любимеца си бира, бонбон, или парче колбас това автоматично съкращава и без това не особено дългият му живот.